Nieuwsbrief 16 november 2015

Beste Lekerse mensen,

Een overvolle nieuwsbrief, deze keer. Zet de koffie maar aan en ga er eens rustig voor zitten.. . Toch is het wellicht handiger, om wat minder leesvoer in één keer te krijgen. Daar komen we verderop in deze nieuwsbrief even op terug. Koffie klaar? Lezen maar!

Kleine klusjes voor de gemeente
Staatlantaarn kapot? Riolering verstopt? Zwerfafval? Allemaal zaken, die de gemeente voor ons oplost. Het liefste ontvangt de gemeente "kleine klusje aanvragen" via de mail. Dit gaat heel simpel: u gaat naar www.sintanthonis.nl en klikt bovenaan op "melding doen". Binnenkort kunt u via onze site (www.dorpsvereniginghetleker,nl) rechtstreeks naar deze site toe. U bent niet zo mailig: bel gerust naar de gemeente, dan komt het ook wel in orde.

De kerk gaat sluiten
Ook al nam het aantal bezoekers steeds maar af, toch is het een raar idee: de kerk gaat dicht. Alle spullen worden door het bisdom verwijderd en alleen het kale gebouw blijft achter. Gelukkig is het een rijksmonument, dus slopen is niet aan de orde. De kerk wordt steeds op een constante temperatuur gehouden, maar niemand (behalve Henk Kempen, de klokkenluider van de Notre Catrien), mag naar binnen. Wat toekomst brengen zal? God mag het weten... .

En het kerkblaadje dan?
Met het sluiten van de kerk, zal ook het kerkblaadje verdwijnen. Dat zal door veel mensen misschien nog wel meer gemist worden. Even snel de activiteiten, de geboorten, overlijden, enz. lezen, is er dan niet meer bij. De dorpsvereniging wil daarom een nieuw dorpsblaadje gaan uitgeven. Geen dik boekwerk, maar net zoiets als deze nieuwsbrief, waar alles wat het vermelden waard is, wordt vermeld en (maandelijks?) wordt rondgebracht. Nu maar hopen, dat de bezorgers niet in de VUT gaan. Voor dit nieuwe dorpsblaadje zoeken we een klein clubje vrijwilligers, die de redactie van dit blaadje gaan vormen. Iets voor u? Stuur even een mailtje naar Pedro (info@pc-inkt.nl) of bel 06 36 180 390. Mag het een beetje snel, want het is zó 1 januari!

Onze school gaat sluiten
De tweede belangrijke pijler van ons dorp, onze basisschool, gaat ook al sluiten. Ongelofelijk jammer, maar onvermijdelijk. Het is bijna niet te doen, om nog goed les te kunnen geven aan een groepje van 30 leerlingen. En goed les geven, dat kunnen ze en willen ze in het Leker. Niet voor niks heeft onze school 3 professoren, een grote groep organisatoren en nog een veel grotere groep sociale mensen voortgebracht. Een aantal van hen heeft zich enorm ingespannen, om de mogelijkheden om de school open te houden, te onderzoeken. Helaas, ondanks hun enorme creativiteit bleek er geen oplossing te zijn. Er zijn simpelweg te weinig kinderen. Dat ligt niet aan de Lekerse mannen, die hun haantje niet staan, of de Lekerse vrouwen, die de legnest te weinig opzoeken, het ligt voornamelijk aan de stroperige woningbouw in 't Leker. Al 25 jaar strijdt dorpsvereniging 't Leker voor meer woningbouw en al 25 jaar wordt ons verzoek onvoldoende gehonoreerd. En dan gebeurt, waar we al 25 jaar bang voor waren... .

Dorpsplein
Na het plaatsen van een rode beuk en het verwijderen van 2 bomen voor de kerk, leek ons dorpsplein meer op de Zevenheuvelenweg. Combi sierbestrating heeft (tegen betaling door de kerk en de dorpsvereniging) samen met onze onbetaalbare vrijwilligers Bert Aarts, Tien Jans, Tonnie Peeters, Toon Jozephs, Hent Baltussen en Jan Leijssen van het plein weer een biljartlaken gemaakt. Kijkt u wel uit, dat u niet tegen een van de vier biljartstokken aanrijdt?

Tovense beek
Er is al heel wat water door de Tovense beek gestroomd, voordat alles rond was, maar nu is het zo ver! Vanaf 15 november gaan de schop en de kraan de grond in, om van deze strakke sloot een mooi kabbelend beekje te maken. Langs de sloot komt een wandelpad en straks kunt u vanaf de Dorpsstraat linksaf om naar Ans Knapen te kuieren of rechtsaf, om naar de verbindingsweg tussen 't Leker en Rijkevoort te wandelen. Dat is een beetje te ver? Geen probleem, onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de route te verkorten. Zo krijgt u een compleet ander zicht op ons mooie dorp. Bets Potten en Hent Baltussen, bedankt voor jullie inzet en jullie inbreng! Rond 15 maart 2016 is de klus geklaard en kunnen we de resultaten van ieders inbreng gaan bewonderen.

Glasvezel
De internetverbinding in het buitengebied is zo traag als dikke ... in een trechter. Dat kan niet meer! Hoog tijd voor een glasvezelverbinding. Ook voor de kombewoners wordt deze verbinding beschikbaar. Snel, concurrerend geprijsd én u helpt de buitengebiedbewoners aan een fatsoenlijk internet. Genoeg redenen om aan te sluiten. Binnenkort komt een van de vrijwilligers bij u langs, om u bij te praten, vragen te beantwoorden en hopelijk net zo enthousiast te maken als wij. Als er genoeg belangstellenden zijn, hebben we straks allemaal een internetverbinding, die net zo snel is als diaree in een trechter. Dat loopt tenminste lekker door... .

Oude kleding
De kledingcontainer bij onze basisschol is verdwenen. Mocht u nog bruikbare kleding hebben, stop deze dan in St. Anthonis in de container. Zet ze niet meer op de plek van de oude container neer, want de spullen zijn voor de muizen toch veel te groot... .

Voor in de agenda. U had zaterdagavond 9 januari toch al vrij gehouden voor de nieuwjaarsreceptie in het Dorpshuus? Noteer dan ook gelijk even: 20 april: jaarvergadering van onze dorpsvereniging om 20.00 uur in ons Dorpshuus.
Zo, hier laten we het even bij. De koffie zal intussen wel koud of op zijn. Graag tot de volgende nieuwsbrief!

Met vriendelijke groet,
Dorpsvereniging 't Leker