De geschiedenis van Ledeacker

Ledeacker werd voor het eerst vermeld in 1414 als Sent Kathrijnen in den Broik, naar de 14e eeuwse Sint-Catharinakapel die er te vinden was. De patroonheilige Sint Catharina van Alexandrië was in de Middeleeuwen na Maria de belangrijkste heilige onder de vrouwen. Catharina werd de beschermheilige van jonge meisjes, wijsgeren en mensen in het onderwijs, boekdrukkers en bibliothecarissen en op grond van het draaiende rad van ntalrijke beroepen als molenaars, pottenbakkers, wagenmakers en spinners.

Ledeacker had vanaf de 15e eeuw een eigen laatbank, die later werd omgezet naar een schepenbank. Bestuurlijk stond Ledeacker daarmee zelfs hoger dan veel van de dorpen eromheen. Ledeacker had in de Franse Tijd een eigen municipaliteit (raad) met aan het hoofd de maire of burgemeester. Het besloeg een langgerekt gebied van 8 km lang en anderhalve kilometer breed. Van 1810-1821 was Ledeacker samengevoegd met Sint Anthonis tot de Maire van St. Anthoine, waarin Sint Anthonis de belangrijkste bestuurseenheid was. Op 1 januari 1821 werd deze gemeente met Oploo samengevoegd tot Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

Van 1891 tot 1973 stond Ledeacker in de wijde omgeving bekend als bedevaartsplaats, omdat in 1860 kort na elkaar twee branden waren ontstaan door blikseminslagen. Het jaar daarop kreeg men toestemming tot reliekverering en werd een devotiebeeld aangekocht. In 1891 kwam het tot een georganiseerde verering en kon men voortaan een volle aflaat op Donatusdag (30 juni) en in het octaaf verdienen. Tegenwoordig is de mis, nu op de tweede zondag van juli, vooral een parochiële viering.

In 1998 werden bij gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de parochie van de H. Catharina twee kunstwerken onthuld van de hand van Juul Baltussen uit Westerbeek. Deze zijn geplaatst voor het kerkgebouw in Ledeacker.

In Ledeacker is het goed wonen en toeven. Het dorp, dat bijna tegen Sint Anthonis aangebouwd is, heeft een geheel eigen karakter met een vriendelijke uitstraling naar iedereen, inwoner, toerist of toevallige passant.

dinsdag 19 maart 2019
Herhalingsles reanimatie AED

Herhalingsles reanimatie/AED in 't Dorpshuus

woensdag 20 maart 2019
Film Sociom|ZIN

Sociom|ZIN draait op woensdagmiddag 20 maart de film 'The Way' in 't Dorpshuus. Zaal open 13.30u, aanvang 14.00u. Entree 7 euro, inclusief kop koffie. Na afloop voor belangstellenden een nagesprek.

woensdag 20 maart 2019
Verkiezingen

Verkiezingen provinciale staten en waterschap. Stemlokaal 't Dorpshuus

dinsdag 26 maart 2019
Rondbrengen Goede Doelen enveloppen

zaterdag 30 maart 2019
Inzameling oud ijzer en oud papier

Zaterdagochtend op de Stippent.

dinsdag/woensdag 2/3 april 2019
Ophalen Goede Doelen enveloppen

woensdag 3 april 2019
Kienen KBO

Kienen KBO, aanvang 14.00 uur in 't Dorpshuus

6/7/13/14 april 2019
Toneelvoorstelling Vanoma heeft hoogtevrees

Toneelvereniging Kakelbond voert deze familievoorstelling op in 't Dorpshuus op de zaterdagen 6 en 13 april om 19.00u alsmede de zondagen 7 en 14 april om 14.00u. Entree 7 euro.

Kakelbond Ledeacker Vanoma

zondag 14 april 2019
Eten KBO

Gezamenlijk eten KBO in 't Dorpshuus, aanvang 12.30 uur.

zaterdag 27 april 2019
Inzameling oud ijzer en oud papier

Zaterdagochtend op de Stippent.

woensdag 8 mei 2019
Fietstocht KBO

KBO fietstocht, vertrek 13.30 uur bij de kerk

woensdag 8 mei 2019