De geschiedenis van Ledeacker

Ledeacker werd voor het eerst vermeld in 1414 als Sent Kathrijnen in den Broik, naar de 14e eeuwse Sint-Catharinakapel die er te vinden was. De patroonheilige Sint Catharina van Alexandrië was in de Middeleeuwen na Maria de belangrijkste heilige onder de vrouwen. Catharina werd de beschermheilige van jonge meisjes, wijsgeren en mensen in het onderwijs, boekdrukkers en bibliothecarissen en op grond van het draaiende rad van ntalrijke beroepen als molenaars, pottenbakkers, wagenmakers en spinners.

Ledeacker had vanaf de 15e eeuw een eigen laatbank, die later werd omgezet naar een schepenbank. Bestuurlijk stond Ledeacker daarmee zelfs hoger dan veel van de dorpen eromheen. Ledeacker had in de Franse Tijd een eigen municipaliteit (raad) met aan het hoofd de maire of burgemeester. Het besloeg een langgerekt gebied van 8 km lang en anderhalve kilometer breed. Van 1810-1821 was Ledeacker samengevoegd met Sint Anthonis tot de Maire van St. Anthoine, waarin Sint Anthonis de belangrijkste bestuurseenheid was. Op 1 januari 1821 werd deze gemeente met Oploo samengevoegd tot Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

Van 1891 tot 1973 stond Ledeacker in de wijde omgeving bekend als bedevaartsplaats, omdat in 1860 kort na elkaar twee branden waren ontstaan door blikseminslagen. Het jaar daarop kreeg men toestemming tot reliekverering en werd een devotiebeeld aangekocht. In 1891 kwam het tot een georganiseerde verering en kon men voortaan een volle aflaat op Donatusdag (30 juni) en in het octaaf verdienen. Tegenwoordig is de mis, nu op de tweede zondag van juli, vooral een parochiële viering.

In 1998 werden bij gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de parochie van de H. Catharina twee kunstwerken onthuld van de hand van Juul Baltussen uit Westerbeek. Deze zijn geplaatst voor het kerkgebouw in Ledeacker.

In Ledeacker is het goed wonen en toeven. Het dorp, dat bijna tegen Sint Anthonis aangebouwd is, heeft een geheel eigen karakter met een vriendelijke uitstraling naar iedereen, inwoner, toerist of toevallige passant.

25 oktober 2017
Film Sociom: Frantz

Film Sociom in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur, inloop 13.30 uur. € 7,50 entree incl. koffie of thee.

28 oktober 2017
Ophalen oud ijzer/papier

Zaterdagochtend op de Stippent

1 november 2017
Kienen KBO

Kienen KBO in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur

5 november 2017
Verkiezing jeugdprinsenpaar

Om 14.00 uur in 't Dorpshuus zullen de nieuwe jeugdprins en jeugdprinses uitgeloot worden uit de kandidaten die zich hebben aangemeld. Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk kinderen en hun ouders uit Ledeacker bij deze loting aanwezig zullen zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd.

8 november 2017
Wandelen KBO

Vertrek 9.00 uur bij 't Dorpshuus

11 november 2017
Prinsenbal

Prinsenbal CV de Hanen bj Oele Ton's Gasterij, aanvang 21.00 uur. Raad het nieuwe prinsenpaar en maak kans op een boodschappenpakket twv € 100.

12 november 2017
Gezamenlijk eten KBO

Gezamenlijk eten KBO in 't Dorpshuus, aanvang 12.30 uur

22 november 2017
Film Sociom: Manchester by the Sea

Film Sociom in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur, inloop 13.30 uur. € 7,50 entree inclusief koffie of thee.

25 november 2017
Prinsenreceptie

Prinsenreceptie CV de Hanen bj Oele Ton's Gasterij vanaf 20.00 uur. Iedereen is uitgenodigd om het nieuwe prinsenpaar en het jeugdprinsenpaar te feliciteren.

25 november 2017
Ophalen oud ijzer/papier